• Injectables

 • ‘Niets hoeft, maar ook niet alles mag’

  Over de huid en de veroudering van het gezicht

  Naarmate we ouder worden verandert niet alleen de structuur van de huid, maar ook die van het onderliggende weefsel. Dat niet iedereen daar even gelukkig mee is, weet cosmetisch arts Paul Wijffels als geen ander.  Dagelijks immers krijgt hij de vraag om het effect van dit verouderingsproces ongedaan te maken. En dat doet hij, tenminste, tot een zekere grens. 

  Wat houdt het verouderingsproces precies in? En in hoeverre kun je dit te slim af zijn?
  Paul: ‘Verouderen betekent dat heel geleidelijk de structuur van het botweefsel verandert, waardoor de botafbraak uiteindelijk meer wordt dan de botaanmaak (botresorptie). Bovendien nemen met het stijgen van de leeftijd alle spieren in omvang af (atrofie), waarbij de aangezichtspieren de eigenschap hebben om in spanning (tonus) toe te nemen.

  Ook de laag vetweefsel die onder de huid (subcutaan) over ons gehele gezicht ligt, verzakt geleidelijk aan en neemt in volume af. De huid verliest vervolgens haar elasticiteit door de afname van collageen en elastine, en door deze combinatie van factoren, ontstaan die veranderingen in ons gezicht waar we inderdaad niet altijd even blij van worden.’

  Maar hoort het er niet een beetje bij?
  ‘Natuurlijk, bij het ouder worden horen rimpels en die geven ook karakter, passend bij de leeftijd. Maar als verandering in ons gezicht een minder vitale uitstraling bewerkstelligt  en we ons daardoor ook zo gaan voelen, dan is er weinig op tegen om daar op een veilige manier iets aan te doen. Waarbij ik wel wil aantekenen dat ik het standpunt binnen de cosmetische geneeskunde “Niets hoeft, maar ook niet alles mag”, volledig onderschrijf.

  Want als je op zestigjarige leeftijd de looks wilt nastreven van iemand van dertig, gaat dat niet lukken: er is dan geen sprake meer van een gezond evenwicht tussen innerlijk en uiterlijk. Maar letterlijk beter in je vel zitten door er gezond en vitaal uit te zien – en dat is wat onze cliënten willen! – kan met injectables vaak wel worden bereikt.

  Hyaluronzuur is daarbij een uitstekend product (filler) om volumeverlies in het gezicht tegen te gaan. Het is een afbreekbare en lichaamseigen stof waarvan het resultaat minimaal twaalf tot achttien maanden zichtbaar is. Hiermee kunnen afhangende mondhoeken, marionetlijnen,  hamsterwangetjes, diepe neuslippen plooien en traangootjes onder de ogen worden gecorrigeerd.  Ook fijne breuklijntjes op de bovenlip, het zogenaamde “plooirokje”, worden minder zichtbaar en de lippen zelf kunnen subtiel in volume worden bijgewerkt. Juvederm, maar ook producten als Restylane en Teosyal zijn hyaluronzuren, die zich al vele jaren bewezen hebben veilig en effectief te zijn.’

  En hoe zit het met Botox?
  Botuline Toxine is een geneesmiddel uit de neurologie dat al bijna dertig jaar wordt gebruikt bij spierspasmen. Ook bij migraine en overmatige transpiratie is Botuline Toxine effectief gebleken. Cosmetisch gebruiken we dit middel om voor een periode van vier tot zes maanden storende mimieklijnen te verzachten, waardoor bijvoorbeeld het “boze gezicht”, de storende voorhoofdsrimpels en de kraaienpootjes tijdelijk tot de verleden tijd behoren.

  Met de combinatie van behandelingen bereik je uiteraard het beste resultaat, waarbij ook de schoonheidsspecialiste nog een belangrijke rol kan spelen. Afhankelijke van de mate van de verslapping van de huid en de wensen van de cliënt, kan een een operatieve correctie soms noodzakelijk zijn. Maar nogmaals: “Less is more” blijft bij elke vorm van behandeling het uitgangspunt. En de dooddoener: “Echte schoonheid zit van binnen” klinkt leuk, maar aan de buitenkant wil je daar graag ook iets van zien!’

 • Cosmetisch arts

  Wie is Drs. Paul Wijffels?

  Paul Wijffels is sedert 2006 gecertificeerd als lid van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetisch Geneeskunde, waarin hij als secretaris 6 jaar lang een bestuursfunctie heeft vervuld. De NVCG heeft een opleidingscurriculum samengesteld voor artsen werkzaam in de esthetische geneeskunde.

  Lees meer over Dr. Wijffels